Nagietek właściwości i zastosowanie

Nagietek własciwości

Nagietek to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w leczeniu chorób i stanów zapalnych skóry. Cenne właściwości nagietka można wykorzystać w leczeniu różnych chorób. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwskurczowe i żółciopędne. Można go używać jako napar, herbatę lub maść. Ponadto znajduje zastosowanie również w kosmetyce.

Czym jest nagietek?

Nagietek lekarski (łac. Calendula officinalis) to bardzo popularna jednoroczna ogrodowa roślina ozdobna i jedno z najbardziej znanych ziół. Nagietki mają rozgałęzione łodygi o wysokości 20-50 cm i lancetowate liście. Na czubku łodygi tworzą się żółte lub pomarańczowe kwkwiatostany — koszyczki średnicy 2-5 cm. Nagietki kwitną od czerwca do września.

Własciwści nagietka
Źródło: Pixabay.com

Surowcem leczniczym nagietka lekarskiego jest jego kwiat (a dokładniej kosz nagietka). W jego składzie możemy wyróżnić:

  • saponiny triterpenowe (2-10%) – Calendulaside A-F,
  • guanozynę,
  • faraday,
  • arbutynę,
  • flawonoidy (0,3-0,8%),
  • kwercetynę,
  • rutynę,
  • związki terpenowe-seskwiterpeny, takie jak ursodiol, żywica, olejki eteryczne (około 0,4%),
  • polisacharydy,
  • sterole,
  • poliacetylen,
  • kwas fenolowy,
  • kumarynę,
  • karotenoidy (ok. 3%) – karoten, luteina odpowiadają za pomarańczowy kolor płatków.

Zastosowanie nagietka

Nagietek to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w leczeniu chorób skóry i stanów zapalnych. Surowce zioła to suszone koszyczki nagietka lub suszone kwiaty języka. Kwiaty zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w naturalnych warunkach w temperaturze 35-45 stopni Celsjusza w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu lub suszarni. Koszyk rumianku zawiera olejki eteryczne, glikozydy i saponiny triterpenowe, karotenoidy, flawonoidy, a także goryczkę, związki śluzowe, kwasy organiczne i fitosterole.

Wciąż nagietek znajduje coraz to nowsze zastosowanie, dlatego można natknąć się na nowości promocje związane z tym produktem.

Nagietek i jego cudowne właściwości!

Nagietek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto działa odprężająco i żółciopędnie. Do użytku zewnętrznego stosuje się w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych jamy ustnej i gardła, trudno gojących się ranach i owrzodzeniach żylaków kończyn dolnych.

Wewnętrznie nagietek stosuje się w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka i jelit oraz chorobie pęcherzyka żółciowego. Wiele gotowych preparatów leczniczych zawiera nagietek. Jest również wysoko ceniony w kosmetyce.

Ekstrakt z nagietka jest popularnym składnikiem kosmetyków m.in. kremów do twarzy i ciała, szamponów, odżywek, olejków do stosowania miejscowego, hydrolizatu itp. Produkty sanitarne (takie jak podpaski) są zwykle aromatyzowane kwiatami nagietka.

Dodatkowo w składzie następujących produktów można znaleźć wyciąg z nagietka:

  • preparaty na hemoroidy,
  • nalewki i płynne ekstrakty,
  • krople do uszu,
  • maść stosowana w leczeniu urazów, obrzęków i siniaków,
  • pastylki do ssania na suchy kaszel i ból gardła.

Nagietek można również stosować jako lek infuzyjny.

Zastosowanie maści z nagietka, czyli nowości promocje lecznicze

Na zmiany skórne stosuje się maść z nagietka. Może być stosowana przy różnych zadrapaniach, stłuczeniach, stanach zapalnych skóry, hemoroidach, odmrożeniach, wysypkach i oparzeniach skóry. Służy również do przyspieszenia gojenia się ran pooperacyjnych. Ekstrakt z nagietka stosuje się również w kosmetyce. Dodawany jest nie tylko do maści leczniczych, ale także do kremów, balsamów, toników, żeli pod prysznic itp.

Herbatka z nagietka może być z powodzeniem stosowana w leczeniu stanów zapalnych żołądka, wątroby, dwunastnicy i jelit. Pomaga również złagodzić bolesne miesiączki i nieregularne cykle menstruacyjne. Herbatę z nagietka można kupić w aptece lub sklepie lub można ją przygotować w domu. Wystarczy zalać dwie łyżeczki suchej wody wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Warto wspomnieć, że ekstrakt z nagietka wykorzystywany jest jako składnik preparatu zwalczającego uporczywe objawy menopauzy. Płyn do płukania jamy ustnej z nagietka dobrze sprawdza się w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Jak wykonać takie płukanie? Jedna łyżka suszonych plastrów nagietka wystarczy zalać szklanką wrzącej wody, następnie przykryć i gotować przez około 10 minut, następnie odcedzić. Napar z kwiatów nagietka należy pić pół szklanki dwa razy dziennie.

Nagietek – dawkowanie

Nagietek działanie i własciwości
Źródło: Pixabay.com

Napar z nagietka ma doskonałe właściwości lecznicze, ale spożywany w nadmiarze może być szkodliwy. Osoby uczulone na Compositae nie powinny go spożywać. W takim przypadku może on wywołać reakcję alergiczną.

Osoby przyjmujące leki na bezsenność i środki uspokajające powinny również zachować ostrożność podczas stosowania nagietka. Wypicie więcej niż 3-4 filiżanek herbaty nagietkowej może wzmocnić jej działanie i przynieść nieoczekiwane rezultaty. Warto wspomnieć, że nagietek ma również działanie moczopędne.

Nowości promocje z produktami z nagietka należy więc traktować ostrożnie i kupować tylko od sprawdzonych producentów.

Nagietek uważany jest głównie za naturalny lek do leczenia chorób skóry i stanów zapalnych. Wyciąg z kwiatu nagietka można stosować zewnętrznie w leczeniu różnego rodzaju urazów skóry, takich jak rany, otarcia, oparzenia, odmrożenia, owrzodzenia, stłuczenia, wysypki, ukąszenia owadów.

Nagietek doskonale regeneruje skórę, dlatego jest często stosowany w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z nagietka pomaga w leczeniu trądziku, ponieważ może przyspieszyć gojenie się wyprysków i zapobiegać tworzeniu się zaskórników. Posiada również właściwości nawilżające, dlatego polecany jest do skóry suchej, która ma tendencję do złuszczania się.

Nagietek jest bezpiecznym składnikiem, więc mogą z niego korzystać również osoby o wrażliwej skórze. Warto wiedzieć, że nagietek jest zwykle składnikiem kropli do oczu. Może łagodzić podrażnienia i zapalenie spojówek, a także nawilżać zmęczone i zaczerwienione oczy.

Kosmetyki z kwiatów nagietka

Właściwości nagietka wykorzystuje również przemysł kosmetyczny. Na przykład można go dodać do następujących produktów:

  • pasty do zębów,
  • szamponu,
  • środka czyszczącego,
  • toniku,
  • kremu,
  • maści,
  • sprayu.

Ekstrakt z nagietka można znaleźć w wielu kosmetykach na rynku, takich jak suplementy do skóry tłustej zawierające neem i cytron,

Regenerujący krem nagietkowy jest odpowiedni dla skóry skłonnej do podrażnień. Jest odpowiedni dla skóry wrażliwej. Nawilża cerę i wspomaga regenerację mikrouszkodzonego naskórka.

Zastosowanie maści nagietkowej

Zastosowanie maści nagietkowej działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, nawilżająco i zmiękczająco na skórę. Krem do twarzy, ciała i włosów pomaga w walce z trądzikiem, rozstępami, łupieżem, swędzeniem skóry głowy, suchymi włosami i innymi problemami. Bardzo dobrze nadaje się również do cery tłustej, suchej, mieszanej, podrażnionej i trądzikowej.

Zastosowanie maści nagietkowej jest idealne ponadto dla skóry łuszczącej się, skłonnej do podrażnień – działa bowiem ściągająco i oczyszcza pory.

Nowości promocje produktów z nagietkiem, takie jak miód czy różnego rodzaju maści są lubiane przez wielu ludzi w Polsce i nie tylko.

Miód z nagietka

Miód z nagietka ma następujące właściwości:

  • Miód ziołowy ma lepsze działanie lecznicze niż miód i zwykłe ekstrakty roślinne.
  • Szczególnie polecany jest przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, wrzodach oraz po zabiegach chirurgicznych.
  • Miód poprawia pracę żołądka i wątroby, działają relaksująco na drogi żółciowe. Miód bowiem pobudza produkcję żółci i soku żołądkowego.
  • Miód z nagietka jest niezastąpiony we wspomaganiu leczenia stanów zapalnych gardła, gardła, jamy ustnej i spojówek.
  • Miód z nagietka posiada silny efekt bakteriobójczy. Ma również działanie przeciwzapalne.
  • Miód działa wykrztuśnie.
  • Jest stosowany w leczeniu chorób kobiecych, o działaniu rozkurczowym i przeciwzapalnym, zalecanu przy bolesnym miesiączkowaniu. Pomaga przy obrzękach limfatycznych.
  • Miód wzmacnia ogólną odporność organizmu, stymuluje układ odpornościowy, zwiększa odporność na patogenne mikroorganizmy.
  • Miód z nagietka ma właściwości antyoksydacyjne – jest silnym przeciwutleniaczem.

Ziele nagietka charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Nagietek zawiera polisacharydy, kwasy fenolowe, kumaryny, olejki eteryczne, saponiny i żywice. Miód ziołowy jest popularny w Europie Zachodniej ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne.

Badania naukowe dowiodły, że to właśnie miód ziołowy ma silniejsze działanie prozdrowotne niż zwykły miód.

Produkowany miód z nagietka jest testowany przez ośrodki badawczo-rozwojowe uczelni medycznych. Prowadzono badania nad właściwościami prozdrowotnymi miodu ziołowego, m.in. w Krakowskiej Akademii Medycznej, Łódzkiej Wojskowej Szkole Medycznej oraz Centrum Zdrowia Dziecka. Na szczególną uwagę zasługuje badanie CDZ na grupie dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Wnioski z badań wykazały, że wspomniany miód nie tylko może szybko wyeliminować bakterie, ale może również zwiększyć liczbę naturalnych ciał odpornościowych podczas spożywania miodu ziołowego. Warto dodać, że w wyniku klasycznej antybiotykoterapii, naturalna odporność organizmu zostaje drastycznie obniżona i wraca do normy dopiero po kilku dniach od ustąpienia infekcji. W przypadku miodu ziołowego wzrost naturalnej odporności następuje już w momencie zastosowania.

Jak spożywać miód z nagietka?

Zaleca się spożywać 1-2 łyżeczki miodu z nagietka 2-3 razy dziennie, co zwiększa wchłanianie substancji aktywnych, ponieważ proces ich aktywacji następuje pod wpływem enzymów zawartych w ślinie.

Miód ziołowy może być spożywany w czystej postaci. Również może zostać dodany do herbaty lub rozpuszczony w wodzie, nie wyższej niż 35-40 stopni, aby zapobiec zniszczeniu cennych substancji wrażliwych na wysoką temperaturę zawartych w produkcie.

Nowości promocje w postaci maści czy miodu z nagietka należy kupować tylko od sprawdzonych producentów, aby mieć pewność, że są to produkty bezpieczne.

Mało kto wie, że nagietek karłowaty jest rośliną jadalną. Dawniej był chętnie używany jako przyprawa i warzywo do gotowania. Obecnie coraz częściej stosowany jest w sałatkach oraz jako przyprawa do zup i sosów. Jest również bardzo skuteczny jako barwnik spożywczy, dlatego coraz więcej osób chętnie stosuje nagietek.

Cenne działanie nagietka znane jest od wieków. Ma właściwości żółciopędne, rozkurczowe, moczopędne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W marokańskiej medycynie ludowej nagietek stosowany jest w leczeniu gorączki.

Nagietek doskonale regeneruje skórę. Dlatego też jest często stosowany w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z nagietka pomaga w leczeniu trądziku. Przyspiesza gojenie się wyprysków i zapobiega tworzeniu się zaskórników. Posiada również właściwości nawilżające. Dlatego polecany jest do skóry suchej, która ma tendencję do złuszczania się.

Nagietek jest bezpiecznym składnikiem, więc mogą z niego korzystać również osoby o wrażliwej skórze. Warto wiedzieć, że nagietek jest zwykle składnikiem kropli do oczu. Może łagodzić podrażnienia i zapalenie spojówek, a także nawilżać zmęczone i zaczerwienione oczy.

Nagietek to roślina wszechstronna. Może być stosowany jako lek w leczeniu różnych schorzeń i ma pozytywny wpływ na stany skóry. Warto też wspomnieć, że pomarańczowe płatki są jadalne.

One thought on “Nagietek właściwości i zastosowanie”

  1. Polecam Wam, abyście mieli w swoich domach naturalnie sporządzoną nalewkę z nagietka. Pomaga w stanach ogólnego wyczerpania i osłabienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close