Iglasty i liściasty miód spadziowy – właściwości, zastosowanie

Naturalny miód spadziowy

Jednym z najcenniejszych miodów jest miód spadziowy iglasty i liściasty. Posiada zróżnicowany skład i wyjątkowe działanie prozdrowotne. Ważne jest, aby zrozumieć nie tylko, jak powstaje miód spadziowy, ale także, jakie ma właściwości prozdrowotne. Jak działa na organizm, jak go wykorzystać i kto uczestniczy w jego produkcji?

Jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy powstaje ze spadzi, która jest lepkim i pysznym sokiem drzewnym, zbieranym i odprowadzanym przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Szkotki, mszyce i wiciokrzewy są przykładami tych owadów. Owady osadzają kropelki na liściach drzew, które są zbierane przez pszczoły przyciągane ich pysznym aromatem.

Spadź jest zbierana i wysyłana do ula, gdzie w procesie fermentacji powstaje miód spadziowy. Najlepszy miód spadziowy nabywany jest z drzew w najczystszych lasach. Dzięki temu można poczuć zapach żywicy i igieł sosnowych. Należy wspomnieć, że występują dwie formy spadzi. Spadź liściasta, która często znajduje się na lipach oraz spadź iglasta, która występuje na świerkach i jodłach.

Miód spadziowy wyróżnia się bogatą zawartością, ciemną barwą oraz szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi. Z nektaru kwiatowego wytwarza się miody nektarowe (np. lipowy, wielokwiatowy). Z kolei miód spadziowy powstaje ze spadzi drzewnej, która jest sokiem przetworzonym przez pszczoły. Miód spadziowo-nektarowy to połączenie miodu wytwarzanego przez pszczoły z nektaru kwiatowego i miodu spadziowego. Łączy w sobie zalety miodu spadziowego i miodu nektarowego.

Miód spadziowy iglasty to rodzaj miodu szlachetnego zwanego również miodem królewskim lub papieskim. Z jednego hektara lasu dębowego pszczoły mogą zebrać do 400 kg spadzi. Miód spadziowy iglasty zawiera większą aktywność antybiotyczną niż miód spadziowy liściasty.

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy
Źródło: Pexels.com

Niektóre osoby piją miód ze względu na jego smak, podczas gdy inne spożywają go ze względu na korzyści zdrowotne. Miód spadziowy w tej kategorii jest dość wysoko. Jest bogaty w składniki odżywcze, szczególnie biopierwiastki. Miód spadziowy ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jego składniki odżywcze i biopierwiastki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Miód spadziowy posiada także właściwości detoksujące. Pomagają one zmniejszyć negatywny wpływ zanieczyszczeń na organizm człowieka (tytoń, alkohol). Wspomaga metabolizm, poprawia pracę serca i nerek, łagodzi niepokój i napięcie psychiczne.

Ze względu na korzystny wpływ na układ neurologiczny idealnie komponuje się z olejem konopnym, jako dodatek do diety. Znakomicie sprawdzi się również w przypadkach obniżonej odporności, a także w terapiach profilaktycznych. Miód spadziowy charakteryzuje się bogatą, ciemną barwą. Jednak ostateczny kolor zależy od koloru spadzi, miejsca zbioru lub stosunku miodu spadziowego do miodu nektarowego. Miód ten jest również bardzo aromatyczny, z mocnymi nutami leśnymi i sosnowymi.

Z czego powstaje miód spadziowy?

Niezwykłe właściwości zdrowotne miodu spadziowego wynikają z jego unikalnego pochodzenia. Niektórzy ludzie mogą być zszokowani, gdy dowiadują się, że miód spadziowy powstaje z połączenia soku drzewnego i wydzielin mszyc żyjących na drzewie. Różnica między miodem spadziowym a konwencjonalnym miodem nektarowym jest oczywista na pierwszy rzut oka.

Miód spadziowy może być ciemnożółty, brązowy, zielonkawy. W przypadku miodu iglastego nawet czarny, w zależności od gatunku drzewa, z którego został pozyskany. Zapach i smak również są zauważalnie inne, są mocniejsze i nieco żywiczne. Miód spadziowy jest bardzo gęsty i lepki.

Czym jest spadź?

Wiemy już, jak powstaje miód spadziowy. Przyjrzyjmy się bliżej temu jedynemu w swoim rodzaju materiałowi pochodzącemu z drzew. Ten przyjemny płyn, bogaty w aminokwasy i białka, składa się z wydzielin maleńkich szkodników, takich jak mszyce, oraz soku drzew przekłutego przez owady. Spadź zbierana jest przez pszczoły, które przenoszą ją z powrotem do ula i wykorzystują do produkcji miodu w taki sam sposób, w jaki wykorzystuje się nektar kwiatowy. W ten sposób powstaje produkt o niezwykłych właściwościach odżywczych, zdolny śmiało konkurować z wieloma dostępnymi w aptekach lekami syntetycznymi!

Odmiany miodu spadziowego

Dwie podstawowe formy miodu spadziowego, liściasta i iglasta, powstają bezpośrednio z gatunku spadziowego. Obie odmiany mają niezwykle cenne cechy, które je wyróżniają. Miód spadziowy iglasty uzyskiwany jest z różnych drzew, m.in. topoli, brzozy, klonu, lipy, wierzby. Jest pomocny przy chorobach układu nerwowego, wątroby i jelit. Mówiąc o miodzie iglastym, warto wspomnieć o jego odmianie, a mianowicie miodzie melocytozowym. Melocytoza to polisacharyd, który w niewielkich ilościach występuje we wszystkich miodach spadziowych. Gdy jest jej więcej, miód szybciej się krystalizuje. Substancja ta może gromadzić się w dużej ilości w plastrze miodu, dzięki czemu miód ma charakterystyczny szary kolor. Miód melocytozowy jest trudny do wydobycia, a pszczelarze zwykle nazywają go miodem kamiennym lub miodem cementowym.

Z czego powstaje natomiast miód iglasty?

Miód iglasty wytwarzany jest głównie z jodły. Może być również wytwarzany ze świerka, sosny i modrzewia. Jest szczególnie korzystny przy problemach z oddychaniem, problemami trawiennymi i problemami skórnymi. Nie każdemu przypadnie do gustu wyrazisty smak i zapach miodu spadziowego. W takiej sytuacji alternatywą jest miód spadziowo-nektarowy. Łączy on w sobie zdrowotne właściwości spadzi z delikatniejszym smakiem miodu nektarowego.

Czy warto jeść miód spadziowy?

Wiele leków można z powodzeniem zastąpić miodem spadziowym przy regularnym przyjmowaniu. Dzieje się tak, ponieważ miód spadziowy zawiera szeroką gamę witamin, minerałów i innych ważnych składników. Oto najważniejsze elementy, które sprawiają, że jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych:

  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • miedź,
  • enzymy,
  • witaminy A i C,
  • witaminy z grupy B

Miód spadziowy ma znaczący, korzystny dla zdrowia wpływ – skutecznie usprawnia organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Oczywiście to nie jedyne zalety, jakie oferuje.

Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie ma miód spadziowy?

Spadziowy miód
Źródło: Pexels.com

Warto mieć go zawsze w spiżarce. Miód spadziowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga regenerację organizmu w okresie rekonwalescencji lub po antybiotykoterapii. Działa przeciwreumatycznie, wykrztuśnie, oraz jest wskazany w chorobach układu oddechowego. Warto jeść miód przy dolegliwościach układu pokarmowego. Wzmacnia także serce, korzystnie wpływa na układ krążenia. Umacnia stawy, poprawia nastrój, łagodzi zaburzenia nerwicowe i działa relaksująco.

Warto zauważyć, że miód spadziowy zawiera zarówno właściwości gastroochronne, jak i antybakteryjne. Może pomóc w leczeniu zapalenia żołądka, a nawet wrzodów żołądka. Mówi się, że miód ma uspokajający i ochronny wpływ na błonę śluzową żołądka. Pobudzając żołądek do wytwarzania większej ilości śluzu i zmniejszając kwas żołądkowy, pomaga w ten sposób w naturalnemu leczeniu zapalenia żołądka.

Ponadto miód spadziowy hamuje tworzenie kamienia nazębnego oraz wspomaga gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń. Dodatkowo zmiękcza skórę, wygładzając ją i przywracając jej naturalny blask. Stosowany regularnie zapewnia delikatny efekt złuszczający i ściągający, odblokowując pory i zmniejszając wypryski.

Warto mieć go także w kosmetyczce. Łagodzi stany zapalne i wrażliwą cerę. Ma także ogólne działanie rozjaśniające, sprawiając, że skóra wydaje się bardziej promienna i odświeżona. Miód spadziowy poprawia zdrowie układu pokarmowego, a także wchłanianie składników odżywczych ze względu na jego działanie prebiotyczne. Warto jeść miód spadziowy, aby dobrze wchłaniać składniki odżywcze. Potrzebujemy zdrowych populacji flory jelitowej, które są podtrzymywane przez spożywanie pokarmów prebiotycznych. Miód spadziowy ma również lekkie działanie przeczyszczające, które może pomóc zmniejszyć zaparcia i poprawić funkcje trawienne.

Jak stosować miód spadziowy w kuchni?

Miód znany jest od dawna, a pomysłów na wykorzystanie go w kuchni nie brakuje! Może służyć do zwiększenia słodyczy napojów, należy jednak zwracać uwagę na ich temperaturę. Jeśli jest zbyt wysoka, miód może stracić cenne właściwości. Miód spadziowy jest również doskonałym uzupełnieniem różnych marynat i sosów. Nie jest tak słodki, jak jego kwiatowy zapach, a jednocześnie dodaje naszym potrawom niepowtarzalnego „leśnego” smaku. Równie pyszne jest śniadanie z miodem. Łącząc go z płatkami owsianymi, granolą czy owsianką dodamy dodatkowej słodyczy posiłku i zwiększymy jego wartość odżywczą.

Miód spadziowy — jak stosować?

Jak stosować miód spadziowy? W przypadku spożywania miodu spadziowego, w leczeniu niektórych chorób, zalecana dawka dla dorosłych to 50-100 gramów (tj. 5 do 10 łyżeczek) dziennie. Jeśli podajemy miód dzieciom, należy dwukrotnie zmniejszyć dawkę. Miód spadziowy można spożywać samodzielnie lub dodawać do wody oraz innych napojów i posiłków.

Miód spadziowy, jak każdy inny rodzaj miodu, jest produktem wysokokalorycznym. Około 320-330 kcal można znaleźć w 100 gramach miodu. Łyżeczka tego pysznego płynu ma około 23 kalorii. Chociaż spadź jest niewątpliwie produktem zdrowym i wartościowym, należy ją spożywać mądrze.

Jeśli dodasz miód do swojego menu na stałe, możesz liczyć na najlepsze rezultaty. Czasowy dostęp do miodu nie przyniesie tak dobrych rezultatów, jak jego regularne stosowanie. Jako ciekawostkę warto dodać, że miód spadziowy zawiera więcej węglowodanów, ale mniej kalorii niż cukier. Oznacza to, że jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych napojów. Warto jednak pamiętać, aby nie dodawać go do bardzo gorących płynów!

Cukrzyca a miód spadziowy

Diabetycy powinni zawsze skontaktować się z lekarzem przed spożyciem miodu. Chociaż miód spadziowy zawiera znaczną ilość wody (do 16-20% jego składu) oraz inne składniki i witaminy, woda stanowi ponad 75% jego zawartości. Składa się z cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza. Spożywanie miodu, zdaniem kilku diabetologów, może skutkować bardzo szybką koncentracją cukru w krążeniu. Zamiast tego do diety należy włączyć węglowodany, takie jak chleb, ryż, ziemniaki i pszenica. Zapobiegniesz poważnym problemom, takim jak zawały serca, udary, uszkodzenia nerek, wzroku i nerwów, a także związane z cukrzycą choroby zębów i dziąseł.

Czy można jeść miód w czasie ciąży?

Miód nie jest przeciwwskazany w czasie ciąży. Może jednak powodować uczulenie, dlatego nie każda kobieta w ciąży to toleruje. Głównymi składnikami miodu są węglowodany i woda. W jego skład wchodzą także enzymy, naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Miód może pomóc w walce z chorobami w czasie ciąży, takimi jak nudności i wymioty.

Podczas infekcji miód może złagodzić podrażnienie gardła, a nawet pomóc złagodzić istniejący kaszel. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych miód nie jest polecany osobom cierpiącym na choroby węglowodanowe. Fruktoza zawarta w miodzie nie uwalnia insuliny, dzięki czemu ograniczy wydzielanie leptyny po posiłkach, która jest hormonem odpowiedzialnym za długotrwałą regulację bilansu energetycznego organizmu. Fruktoza nie hamuje wydzielania greliny (hormonu głodu). Procesy te mogą prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii i przyrostu masy ciała. Jak zatem stosować miód spadziowy w czasie ciąży? Należy spożywać go z umiarem.

Miód spadziowy – przeciwwskazania i skutki uboczne

Ponieważ miód spadziowy zawiera różnorodne składniki prozdrowotne, stosowanie go nie ma wielu przeciwwskazań. Tylko osoby uczulone na miód, chorujące na cukrzycę lub łatwo tyjące, powinny zwracać uwagę na efekt jego stosowania w codziennej diecie. Skutkami ubocznymi miodu spadziowego mogą być nudności i wysypka.

One thought on “Iglasty i liściasty miód spadziowy – właściwości, zastosowanie”

  1. Iglasta spadź jest rewelacyjna i bardzo zdrowa. Cena jednak także jest wyjątkowo wysoka 🙂 jednak nic ponad zdrowie. I myślę, że każdy jest w stanie zainwestować w miód ze spadzi iglastej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close