Tradycyjne nadmorskie potrawy – co warto zjeść nad morzem?

tradycyjna nadmorska potrawa na talerzu

Polskie wybrzeże to jeden z najchętniej odwiedzanych przez turystów regionów naszego kraju. Popularne nadmorskie kurorty przez cały rok przyciągają spragnionych relaksu gości. Długie spacery po plaży, morska bryza, a przede wszystkim niepowtarzalny klimat panujący w nadmorskich miejscowościach, to największe atuty wypoczynku nad Bałtykiem. Kiedy jesteśmy nad morzem, warto spróbować potraw kuchni regionalnej. Nadmorskie potrawy to bowiem nie tylko ryby, choć głównie z nimi się kojarzą. Rejon Pomorza słynie także z lasów obfitujących w grzyby i leśne owoce, które powszechnie wykorzystuje się do przygotowywania lokalnych przysmaków. Zatem co warto zjeść nad morzem?

Ryba na różne sposoby

Wypoczywając na Pomorzu, zwykle nie można się obejść bez odwiedzenia jednej z lokalnych smażalni ryb, serwujących nadmorskie dania. Smażony łosoś, halibut, dorsz czy flądra to najczęściej podawane ryby. Zwykle podaje się je z gotowanymi ziemniakami posypanymi drobno posiekanym koperkiem i zestawem surówek. I choć smażone ryby królują w nadmorskich lokalach gastronomicznych, to jednak mają mało wspólnego z tradycyjną kuchnią Pomorza. Oczywiście regionalna kuchnia słynie z ryb, jednak podaje się je na różne sposoby.

Pomorze to region niezwykle bogaty w zbiorniki wodne. W jeziorach, rzekach, jak również w morzu żyje wiele gatunków ryb, na co dzień wykorzystywanych do przygotowywania lokalnych przysmaków. Nie sposób nie wspomnieć o śledziach, z których przyrządza się popularne nadmorskie dania. Najbardziej znane są śledzie po kaszubsku. Ta wyjątkowo smaczna, wyrazista w smaku przystawka to danie rodem z pomorza. Rybę długo marynuje się w wodzie z octem i przyprawami, a następnie doprawia sosem pomidorowym. Do jego przygotowania z powodzeniem można użyć ketchupu WINIARY. Wymieszany z olejem, rodzynkami, papryką oraz natką pietruszki smakuje perfekcyjnie.

Co jeszcze warto zjeść nad morzem? Regionalną potrawą z ryb, którą koniecznie należy spróbować przy okazji wakacyjnego wypoczynku, jest zupa rybna z dorsza po kaszubsku. Przyrządza się ją na bazie filetów z dorsza z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. W tradycyjnym przepisie na kaszubską zupę rybną niezastąpionym dodatkiem była brukiew, topinambur i jarmuż, ale we współczesnej recepturze zrezygnowano z tych warzyw. Odwiedzając północne miejscowości, warto również spróbować innych przysmaków znad morza. Frytki ze szprotek to przepyszna, lokalna przekąska, która na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi regionalnej kuchni.

Gęsina i inne przysmaki

Kuchnia pomorska słynie też z gęsiny. Pieczona gęś to jeden z przysmaków tego regionu, na który warto się skusić, odwiedzając Pomorze. Prawidłowo przygotowana ma dobrze upieczoną, chrupiącą skórkę, a w środku jest krucha i delikatna. Na bazie gęsiny przygotowuje się również czerninę, tradycyjną zupę kuchni pomorskiej. Do jej przyrządzenia potrzebna jest gęsia krew zaprawiona octem i mięsny wywar. Charakterystycznego smaku dodają gotowane w zupie świeże lub suszone owoce, a także miód i ocet winny lub jabłkowy. Podana z kluseczkami smakuje wyśmienicie.

W regionalnej kuchni Pomorza nie brakuje też przepysznych deserów. Zatem co zjeść nad morzem, jakie lokalne smakołyki warto skosztować? Na pewno warto spróbować kaszubskich ruchanek. Choć nazwa tego przysmaku brzmi dość kontrowersyjnie, okazuje się jednak, że są to po prostu owalne placuszki drożdżowe. Są miękkie, puchate i niezwykle smaczne. Serwuje się je z cukrem pudrem, ale z dodatkiem cukru wanilinowego WINIARY będą smakować jeszcze lepiej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close